© 2019 by Erik Philipsen  -  1917 Frederiksberg, Danmark / The Peace Catalyst

Berezovskijs Hævn

Da Boris Berezovskij ved årtusindskiftet landede i London som flygtning havde han virkelig meget at hævne på den Vladimir Putin, som sendte ham i landflygtighed.

 

Han var fra omkring midten af 90erne Ruslands mest magtfulde person, kongemageren, som fik den døds-mærkede og fordrukne Jeltsin genvalgt i 1996.

Han var hovedaktøren i Putins lynkarriere fra at være

en ukendt KGB-officer til at blive chef for KGBs reorganiserede FSB 199?,og i 199? premierminister.

Ved årtusindskiftet fik han placeret Putin som Ruslands præsident.

 

Denne magtposition havde Berezovskij tilkæmpet sig i kraft af en helt usædvanlig begavelse. Milliardæren George Soros betegnede ham som ”a genius – but an evil one.”

 

Han udnyttede med en enestående manøvredygtighed de lovløse og kaotiske 90ere efter Gorbatjovs forsøg på at reformere det gamle kommunistparti med glasnost og perestroika til at blive Ruslands rigeste Oligark og Jeltsins Mester Jakel dukkefører.

 

Ved ankomsten til London var han ejer af en milliard-formue placeret i diverse skattely, og han tog straks fat på sit hævntogt ved at hyre verdens førende spin-doktor, Lord Jim Bell.

Denne styrede med assistance fra Berezovskijs tro tjener, Alexander Litvinenko og hans medbragte store samling af kompromitterende materiale om politikere forretningsfolk og KGB kolleger samt den begavede administrator og skribent Alexander Goldfarb et årelangt felttog med fake news som våben mod Vladimir Putin.

 

Hvorledes deres samarbejde blev et af verdenshistori-

ens største fake news operationer er denne bogs omdrejningspunkt.

 

Men for at begribe det nærmest maniske had, der var drivkraften, er det nødvendigt at beskrive forhistorien der ligger bag.

 

Da Berezovskij havde brugt alle sine milliarder, anlagde han i et desperat forsøg på at genskabe sin formue sag mod sin tidligere samarbejdspartner Oligarken Roman Abramovitz. Han tabte sagen – og fik nådestødet af sagens dommer Elisabeth Gloster, der i kommenta-

rerne til domsafsigelsen betegnede Berezovskij som et yderst upålideligt vidne.

 

Geniet, der misbrugte sin store begavelse oplevede et fald fra magtens tinde og celeber levemand til bund-løst forgældet og vanæret fædrelandsløs personage, der har dimensioner som en Macbeth eller King Lear.